Kristikan eli (Turun Kristillisen Raittiusseura ry:n) tarkoituksena on työskennellä raittiutta edistävän yhteiskuntapolitiikan synnyttämiseksi.

Yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttaminen taitaa olla suurin piirtein yhtä helppo rasti, kuin säätilojen hallitseminen. Sitä saa kyllä propagoida ja argumentoida vaikka miten paljon, mutta se ei vaikuta mihinkään. Yritetään kuitenkin.

Kerronpa tapauksen vuosien takaa, tapaus avasi silmäni tajuamaan, miten heikolla tolalla suomessa on yhteiskunta politiikka. Kukaan ei hallitse kokonaisuutta ja hallinnon alat vetelevät toisiaan korville. Ajan puutteen vuoksi jätän vuosiluvut ja muut sellaiset tylsät yksityiskohdat pois.

 

Päihdepoliittinen viisivuotissuunitelma

Suomen hallitus vahvistaa viiden vuoden välein päihdepoliittisen viisivuotissuunnitelman. Kyseessä on paperi, jonka merkitys lienee jäänyt hämäräksi jopa sen vahvistaneiden ministerien mielissä. Matti Vanhasen ollessa pääministerinä hyväksyttiin kerran päihdepoliittinen ohjelma, jonka tavoitteiksi  oli kirjattu kauniisti alkoholin kulutuksen vähentäminen ja päihdehaittojen ennaltaehkäisy. Sama hallitus, samana vuonna vain reilut kaksi kuukautta myöhemmin alensi alkoholiveroa. Ja hinnat romahti. Ja kansa ryyppäsi. Ja heinäkuun lopulla oli päihdehuollon asumispalveluyksiköissä jono.

Normaalisti laitokset tyhjenivät kesäaikaan asukasmäärien pudotessa jopa yli 50% talviaikaisesta määrästä. Tuona kesänä, tosin vasta loppukesästä käyttöasteemme kätulähetyksen Nuutinkodissa nousi lähelle sataa. Meillä oli käytännössä täyttä aikana, jolloin normaalisti talo olisi ollut puolillaan. Ja lähes kaikki tulijat olivat uusia naamoja ja useimmat vielä yllättävänkin nuoria. Keskusteltuani heidän kanssaan kävi nopeasti selväksi, että alkoholiveron alentamispäivä oli ollut heille aikaistettu joulu ja ylimääräinen palkkapäivä. Kesä kului juodessa ja syksy sen seurauksia ratkoessa. Asunnottomien joukko sai Turussa uutta verta yli sadan nuoren miehen verran, yhdellä onnettomalla verolain muutoksella.

Perusteena alkoholiveron alentamiselle Matti Vanhanen esitti Virosta tapahtuvan viinan tuonnin.Tosin ongelma oli hyvin rajallinen ja paikallinen. Viron viinat kostuttivat lähinnä pääkaupunkiseutua. Matti Vanhanen piti huolen siitä, että koko maa kastui halvasta viinasta välillä Hangosta Petsamoon. Moni, jolla ei ollut mahdollisuutta edes unelmoida Viron matkasta sai nyt oman “Viron” annoksensa lähimmästä Alkosta. Kun asiasta kysyttiin Vanhaselta, niin hän ei nähnyt asiassa minkäänlaista ristiriitaa, koska alkoholivero päätös oli valtionvarainministeriön ja päihdepoliittinen toimintasuunnitelma taas sosiaali- ja terveysministeriön hallinnon alaa,

Jos tavallinen ihminen toimisi elämässään samalla tavalla olisi seurauksena mielenterveysdiagnoosi. Kun poliitikot toimivat näin, on seurauksena presidenttiehdokkuus. Tarve tavoitella presidenttiehdokkaan paikkaa taitaa olla oire häiriöstä, jonka lääketieteellinen määrittely alkaa fraasilla: “Potilaalta puuttuu sairauden tunto”.
Järjetöntä.

Matti Lahtinen, Kristikan säätiön pj